Dissociatie Derealisatie Depersonalisatie Oplossen

Definities derealisatie en oorzaken

Dissociatie, depersonalisatie en derealisatie zijn verschillende facetten van de overlevingsstrategie bij extreme bedreiging bij stress, gedwongen verhuizing, overlijden van een dierbare, baanverlies, ernstige ziekte, auto-ongeluk, trauma (PTSS, misbruik en mishandeling etc), maar ook na wietgebruik, spacecake, etc, soms bij burn-out of depressie, soms bij paniekaanvallen, gegeneraliseerd angststoornis, etc. Om de gevoelens niet te ervaren komt er afsplitsing van het gevoel. Als vechten, vluchten en bevriezen niet werkt, onderdrukken en verdringen ook niet, dan maar het spectrum van derealisatie, depersonalisatie en dissociatie.

Herken je een of meer van de volgende?
– Ik voel me een robot.
– Ik leef in een droom waar ik niet uit kan.
– mijn lichaam voelt nep, niet echt, ook in de spiegel.
– er klopt iets niet.
– ik ben er niet, ik zit niet in mijn lichaam.
– geen gevoelens en emoties meer, afvlakking. Let op, is geen depressie.
– afstand, raar klinken.
– cocon, poppetje.
– de wereld voelt onecht, onwerkelijk, raar, vreemd.
– het gaat aan me voorbij.
– stolp, mist, achter glas.
– automatische piloot
– lichaam en geest niet goed verbonden.
– gedesoriĆ«nteerd.
– uit het leven geslagen.

Video’s Derealisatie, depersonalisatie

Persoonlijke ervaring met dissociatie

Ik ben vroeger gepest i.v.m. flaporen. De flaporen zijn op mijn 21ste operatief rechtgezet, maar de gevolgen, sociale fobie en dissociatie, waren zeker niet weg.
Mensen realiseren zich niet hoe traumatisch pesten kan zijn. Ik snapte rond mijn 18e dat mensen emotioneel konden voelen, en ik niet. Daar begon mijn zoektocht naar een effectieve therapie. Maar als je niet kan voelen, als je niet bij je gevoel kan, hoe kan je probleemgevoelens oplossen, hoe kan je dan een effectieve therapie volgen? Deze zoektocht heeft tussen mijn 21ste en 25ste geduurd. Deze 5 jaar hadden nul effect, nul resultaat. Daarna ben ik in vele stappen (na vele missers) van mijn trauma’s en “niet-voelen”- probleem ben bevrijd. Ik ben ik nog steeds geobsedeerd gebleven door het niet-kunnen-voelen thema. Pas later leerde ik dat dit derealisatie was. Na jaren ben ik er door een andere therapeut achter gekomen hoe dit thema verder in elkaar zit, en met deze kennis heb ik vervolgens meerdere mensen effectief van hun derealisatieproblemen kunnen helpen.
Bij deze mijn aanbod om jou ook te begeleiden in ook zo’n bevrijdingsreis.

Derealisatie is het ervaren dat de werkelijkheid onwerkelijk aanvoelt.
Depresonalisatie is het onwerkelijke gevoel ervaren van zelfvervreemding.
Dissociatie is het ervaren van afstand naar de werkelijkheid. Je kan niet aanvoelen, niet invoelen, en het raakt je niet meer emotioneel. Dat valt mensen om je heen op, en die kunnen dan stellen dat je een bord voor je kop hebt.
Ook zeggen mensen dat je dan niet goed in je lijf zit, en dat kan waar zijn. Vaak komen alle drie in bepaalde verhouding voor, meeste derealisatie.

Dissociatie maakt machteloos

Misschien kom je juist op deze pagina omdat je niet van de derealisatie af komt, ondanks de cognitieve gedragstherapie of EMDR. De reguliere medicatie-oplossing van een anti-psychoticum of anti-depressiva helpt niet, vaak onderdrukt medicatie je gevoel nog meer, soms verergert de anti-depressiva de derealisatie, en je voelde al afvlakking. De aanbeveling om te gaan aarden helpt ook niet.

Succesvolle Therapie en behandeling voor derealisatie

Als we samen met gerichte kennis rustig werken kan je met therapie derealisatie, depersonalisatie en dissociatie, betrekkelijk eenvoudig en snel oplossen. Eerste de fase van acceptatie en verwerking oorzaken (paniek, trauma, wiet, etc.) Dat gaat vaak erg snel en effectief met EFT/EMDR/TAT, etc. We praten dus weinig, het is emoties oplossen. Vaak is er ook angst voor het lijf met zijn sensaties, angst & weerstand weer meer te gaan voelen. Als de veiligheid dan weer terug is, is de clue gespecialiseerde kennis van het derealisatiemechanisme. Vanaf dat moment is het meestal in een handvol sessies op te lossen.

Wil jij nu van je derealisatie, dissociatie, depersonalisatie af?

Bel Ben Meijer, ACT en EFT-therapeut, specialist in het oplossen van derealisatie, depersonalisatie en dissociatie
Apeldoorn of skype-consulten
06-16015727

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …