Acceptance and Commitment Therapie (ACT) Apeldoorn

Wat is Acceptance and Commitment Therapie (ACT)

Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een nieuwe derde generatie cognitieve gedragstherapievorm.
Belangrijke inzichten uit het boeddhisme over lijden en het zelf zitten verwerkt in de ACT (maar religie vormt geen onderdeel van de behandeling). ACT is deels ook een training.

De kern van de filosofie van ACT is de dat het vechten tegen het onvermijdelijke van het leven ten koste gaat van een waardevol leven. Het doel van ACT is een waardevol leven leiden.

Je leert controle loslaten. Je vergroot je psychologische flexibiliteit via de 6 onderdelen van ACT. We gebruiken diverse ervaringsoefeningen en werken met metaforen.

ACT - 6 delen

De zes onderdelen van ACT

 

  1. Acceptatie. ACT leert je te stoppen met vechten tegen jezelf.
  2. Het zelf. Er zijn verschillende zelven, en de juiste soort zelfobservatie is zeer nuttig.
  3. Mindfullness en aanwezig zijn in het nu en hoe dat helpt in persoonlijke groei en therapie.
  4. Defusie. Het ontkoppelen van allerlei overtuigingen en aangeleerde waarheden.
  5. Waarden. Het leven van een leven vanuit je waarden leid tot een vervullend leven (geluk).
  6. Toegewijde actie. Handelen, stappen zetten.

ACT maakt dat je zachter leert omgaan met jezelf, je innerlijke ervaring en je klachten.

De oorzaak van alle klachten volgens ACT

Wij leven ons leven op een bepaalde manier, vanuit overtuigingen over hoe dat moet, met eisen en verwachtingen aan onszelf en ons leven. Denk maar eens aan gedachten als “ik moet me niet zo voelen”, “ik moet controle hebben en mag me niet onzeker voelen”. “… moet perfect”. Geluk en perfectie is de norm in onze maatschappij.
Het leven zelf heeft een aantal universele spelregels en geeft ons feedback over hoe handig we leven. Alle klachten en symptomen ontstaat uit de weerstand die wij bieden tegen de natuurlijke stroom van het leven. ACT gelooft niet dat psychische stoornissen meer dan natuurlijk zijn, normale reacties op situaties waarin we ons bevonden.

We zijn dus niet kapot, we zitten hooguit tijdelijk vast in onhandig gedrag en overtuigingen. We hebben als het ware de bus onbewust onhandig bestuurd.

De veel gebruikte ziektemodel bestaande uit psychische ziekten met symptomen en syndromen komt uit een poging om klachten in te delen zoals in de medische wereld. Alleen blijft dit altijd een checklist van gevoelens die niet hard zijn maar fluctueren. ACT werkt niet mee met dit model. ACT werkt met een functionele analyse op de zes delen van ACT. Controle, vermijding en fusie zijn oorzaken van problemen.

ACT - Controle

Wat doe je met ACT?

Met ACT leer je een waardevol leven te leiden door toegewijd concrete stappen te zetten. Je leert stoppen met controle te krijgen en zinloze analyse van interne processen. Je leert met defusietechnieken onze neiging om taal letterlijk te nemen (ik ben stom) weer te relativeren, het geloven dat een gedachte belangrijker is dan een ander (ik ben stom, ik ben een banaan) weer los te laten. Je leert om de relatie en betekenis van feiten te veranderen.

ACT is dan ook deels een training en lifestyle.

ACT werkt. ACT is ondertussen een erkende evidence based therapievorm voor chronische pijn, angst en fobieën, depressie, psychotische stoornissen, obsessieve-compulsieve stoornissen, eetstoornissen.

Wil jij nu van je klacht af met ACT?

Bel Ben Meijer ACT-therapeut en EFT-therapeut
Apeldoorn of skype
06-16015727

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …