Burnout Behandeling Apeldoorn

Wat is Burn-out?

Vroeger sprak men over overspannen, nu eerder van van een burn-out. Opgebrand, overwerkt. Ongewone vermoeidheidsklachten en emotionele uitputting. Afstandelijkheid ten opzichte van het werk, betrokkenheid is weg. Soms zelfs cynisme. Concentratie- en geheugenklachten. Gevoel van falen of mislukken. Je kunt niet meer ontspannen, niet meer tot rust komen. Je kan niets meer. Bij burn-out het lukt je niet meer om op te laden. Burn-out word vaak gezien als een aanpassingsstoornis (je kunt je niet meer aanpassen aan de gevraagde stress, je rust niet meer uit).

burn-out

Hoe meet je een burn-out?

Klik hier voor de Burn-out vragenlijst, print hem uit, vul hem in en neem hem mee tijdens de intake. Zie ook de stress vragenlijst hieronder.

Hoeveel stress levert een levensthema op:
De crisis scorelijst volgens Holmes
Social Readjustment Rating Scale (SRRS)

Dood van een partner 100
Echtscheiding 73
Scheiding van tafel en bed 65
Gevangenisstraf 63
Dood van naaste familie 63
Persoonlijke verwonding of ziekte 53
Huwelijk 50
Ontslag 47
Huwelijksverzoening 45
Pensioen 45

Risicofactoren en oorzaken van een burn-out.

De vier meest voorkomende factoren waardoor werkstress ontstaat:

 • Persoonlijke eigenschappen: perfectionisme, hard moeten en willen werken, nog een schepje er boven op doen, de lat hoog leggen voor zichzelf en anderen, geen ‘nee’ kunnen zeggen, groot verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen, wegcijferen en de ander naar de zin willen maken.
 • Aard van het werk: onduidelijke taken, onduidelijke verantwoordelijkheden, geen controle over werk, dreigende ontslag, hoge druk om te presteren terwijl je niet de middelen krijgt. Dit veroorzaakt een gevoel van machteloosheid en onveiligheid.
 • Disfunctioneren van het team waarin gewerkt wordt: zoals conflicten, slechte sfeer, getreiter, slecht doorspreken van afspraken, meerdere functies met strijdige belangen en weinig waardering.
 • Tegenstrijdigheden tussen kenmerken van de organisatie en de persoon; introverte mensen laten verkopen of continue veranderingen bij mensen met behoefte aan stabiliteit.

Hierdoor ontstaat:

 • Jezelf voorbij lopen.
 • Geen tijd voor jezelf, zeker niet voor echte ontspanning.

Als er dan ook sprake is van een stress-veroorzakend levensthema of crisis (zie Holmes lijst hiernaast) dan kom je zo ver uit balans dat een burn-out kan ontstaan..

Burn-out ontstaat meestal door werkdruk, maar ook een continu druk vanuit het gezin kan er voor zorgen. Vaak is er sprake van zowel werkdruk als stress vanuit gezin of relatie erbij. Naast burn-out is er ook een bore-out.

Als je een burn-out krijgt, heb je dat meestal zelf nog niet door, maar als je er achteraf op terugkijkt, blijkt er sprake te zijn van jarenlange roofbouw gepleegd op lichaam en geest.

De mens als auto op de snelweg.

Burn-out treft je. Je bent je energie kwijt, kan niet meer slapen, kan niet ontspannen, en “het” werkt niet meer. Het is alsof je te lang te hard hebt gereden op een snelweg met een autootje dat er niet voor gebouwd is. Je hebt alle signalen op het dashboard genegeerd, en op een bepaald moment kan je niet meer vooruit. Het lijkt wel alsof de handrem of noodrem is aangetrokken tegen je wil.
De meeste mensen met “verse” burn-out  vragen of ik de handrem even van de auto wil halen zodat ze dan weer met hoge snelheid kunnen doorrazen. “Graag a.u.b. even, maar wel nu. Hoe lang gaat het duren? Zoveel tijd heb ik niet…”

Je kunt burn-out het beste zien als noodrem. Neem het serieus.
Let op, het kan ook depressie zijn en het is ook belangrijk om te kijken naar zingeving. Is dit wel werk (of een relatie) waar je vrolijk van word?

Mogelijke complicaties bij burn-out:

Duur behandeling burn-out.

Het kost zo’n 4 a 8 behandelingen voordat burn-out oplost, met wat huiswerk. Dan ben je een ander mens, een mens die het nooit meer zal laten gebeuren. Je voelt je anders.

Therapie en oplossing van burn-out:

Het oplossen van alle emotionele oorzaken van burn-out

 •  herstellen van de balans tussen verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen en jezelf,
 • jezelf volledig waarderen
 • perfectionisme relatieveren,
 • goed is goed genoeg,
 • grenzen aangeven en nee durven zeggen,
 • tijd voor jezelf nemen, met name voor echte ontspanning,
 • jezelf serieus nemen,
 • verwerken trauma’s of angsten.

 

Het oplossen van het gevoel van burn-out

Met EFT kan je het GEVOEL van burn-out uit je lijf krijgen.

Resultaat

Als je de hele reeks risicofactoren en oorzaken waarom jij in burn-out bent gekomen met EFT en TAT behandelt, zal je dit je burn-out oplossen en meer dan dat: je zal niet meer in burn-out kunnen komen. Het effect van de behandeling is een herstel van balans. Voelbaar. De risicofactoren zijn opgelost en je kan het makkelijk aan. Jouw gevoel verandert, en daarmee je houding. Nu geef je die grens aan omdat het zo voelt. Je kunt nee zeggen, omdat het zo voelt. Deze verandering is blijvend.

Wil jij nu van je burn-out af?

Bel Ben Meijer, ACT en EFT-therapeut
06-16015727
Consulten in Apeldoorn of via skype.

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …