Spreekangst
Hoe meet je spreekangst?
Vul deze spreekangst-vragenlijst in en neem hem mee wanneer je voor je behandelingen komt. Een voor-meting en na-meting is erg nuttig om te zijn hoe ver je bent opgeschoten.
Naamgeving – Glossofobie (ook wel lalofobie): Plankenkoorts of podiumvrees. Angst om te spreken in het openbaar (spreekangst), presentatieangst. Ik noem het voor het gemak spreekangst.
Hoewel het heel normaal is het ook heel beperkend om druk, weerstand, spanning en onzekerheid te voelen als je moet spreken in het openbaar of moeten optreden. Je wilt vermijden de situaties waar je moet spreken.
Wat is dit voor soort fobie is spreekangst?
Spreekangst is meestal faalangst in een specifieke situatie. De angst/fobie om te spreken in het openbaar is per definitie een sociale angst/fobie. Toch is er veel verschil tussen voor de rest geheel gezonde mensen die bijvoorbeeld alleen maar deze angst of fobie hebben tijdens verhoogde druk zoals als ze voor hun werk moeten spreken in het openbaar (bijv. tijdens voordrachten, congressen, lesgeven) en mensen die in allerlei situaties zelfs zonder enige verhoogde spanning last hebben van een sociale fobie.
Hoe beperkt spreekangst je?
Spreekangst kan optreden tijdens een voorstelrondje, vergadering, presentatie, voordracht of optreden. De aandacht (ogen) wordt op jou gericht. Je kan drie soorten reacties onderscheiden bij spreekangst: lichamelijk, emotioneel, en mentaal (gedachten), en alles loopt door elkaar. “O jee, wat zouden ze van me denken? Ik moet het goed doen.” Het kan zijn dat je een aantal lichamelijke signalen van (spreek)angst merkt zoals droge keel, zweten, trillen, last van een knoop in je maag, naar de WC moeten, etc. Het kan ook zijn dat je juist een weerstand voelt tegen het moeten spreken, of een blokkeren van de stem (hakkelen of stotteren, overslaande stem) bij spreekangst. Ook het niet helder kunnen nadenken en niet goed kunnen concentreren en black-out komt voor bij spreekangst. Bij spreekangst kan je ook veel spierspanning opbouwen, je zenuwachtig voelen of onzeker. Je kan last krijgen van misselijkheid en slecht slapen, buikpijn, en tijdens het spreken zelf van blozen. Het is ook mogelijk dat juist negatieve overtuigingen over de eigenwaarde of het zelfbeeld zoals “ik kan het niet” of “ik ben onbelangrijk” je blokkeren.
Van spreekangst wordt vaak gezegd dat het de meest voorkomende fobie is. Wanneer is het behandelwaardig? Wanneer het je beperkt in werk, prive, en je passie, en je de behoefte hebt om er wat aan te doen kan Realisatie Trainingen je helpen, eenvoudig, snel en duurzaam.
Waarom therapie voor spreekangst?
Je wordt beperkt in je baan, geen promotie.
Je wilt niet meer opzien tegen vergaderingen en presentaties
Je ben onvrij in je passie, omdat je niet durft te presenteren.
Je bent het vermijden zat. Je wilt jezelf goed kunnen laten zien.
Therapie voor spreekangst (glossofobie):
Spreekangst is goed, snel een eenvoudig op te lossen met EFT en TAT. Er is veel verschil in de tijdsduur omdat de ene persoon veel meer oorzaken van onzekerheid, verlegenheid, angst voor oordeel, kritiek en commentaar heeft dan een ander. Bij zeer veel sociale angsten speelt regelmatig ook een minderwaardigheidsgevoel en dat moet dan ook behandeld worden. Het resultaat is dat je met zekerheid en vrij van al die lichamelijke symptomen kan spreken in het openbaar.
Wil jij niet meer dat de promotie aan jou voorbij gaat? Wil jij dat zelfvertrouwen om te presenteren in het openbaar?
Wil jij nu van je spreekangst af?
Bel Ben Meijer ACT en EFT-therapeut
Apeldoorn of skype-consulten
06-16015727