Marieke’s Bloosangst

Marieke’s Bloosangst

Marieke’s Bloosangst

Mijn bloosangst is iets waar ik mij altijd vreselijk voor heb geschaamd, ik dacht dat mensen mij raar vonden en voelde mij minderwaardig. Ik vond mijn rode hoofd lelijk en was bang dat mensen mij hierdoor niet serieus namen en uitlachten.

De ene periode bloosde ik meer dan de andere, soms had ik het een aantal keren per dag heftig, soms urenlang, soms met ook nog rode vlekken in mijn nek en soms had ik ook dagen geen last. Dit was afhankelijk van mijn hoe ik mij voelde en de omstandigheden. Ik heb me nooit ernstig laten beperken door het blozen, deed wel de dingen die ik wilde doen, maar ik baalde dan wel vreselijk van dat stomme blozen waardoor het toch wel veel verpeste.

Op sommige dagen beheerste het mijn volledige denken. Ik bloosde vooral bij onverwachte aandacht of persoonlijke vragen, als ik me schuldig voelde en bij situaties waarbij ik zelf eigenlijk ook niet snapte waarom ik moest blozen, het sloeg vaak echt helemaal nergens op! Ook op het werk had ik er last van, vooral als mij iets gevraagd werd in een goep, of als ik een fout had gemaakt of iets niet wist, of juist bij complimenten. Meer last heb ik als er hogergeplaatsten bij zijn.

Ik was al jaren op zoek naar een oplossing, maar had die nog nooit gevonden. Totdat ik voor de zoveelste keer op het internet aan het zoeken was en op de site van Ben kwam. Ook op andere fora was dit de enige therapie waarbij mensen ook echt resultaat kregen! En op de site kreeg ik niet het gevoel dat ik genept werd. En ook niet onbelangrijk, het was betaalbaar. Dus ik heb een afspraak gemaakt. Ben gaf me gelijk het gevoel dat ik niet raar of vreemd was en dat we er zeker wat aan konden doen, eindelijk! Ik heb in totaal 6 behandelingen gehad waar we veel probleem- en zelfacceptatie behandeld hebben. Ik begrijp nu waar mijn blozen vandaan komt, maar zelfacceptatie vind ik nog steeds erg moeilijk.

O.a. mijn onzekerheid, perfectionisme, (over)gevoeligheid en bang zijn voor oordeel van anderen hebben we aangepakt. Het is bij mij vooral de (onverwachte) persoonlijke aandacht waar ik van ga blozen. Het is nog niet over, ik bloos nog steeds, maar de intensiteit is minder en als het gebeurt maak ik me er minder druk om. Vooral de twee eerste behandelingen voelde ik als een bevrijding en ook thuis heb ik veel EFT toegepast. De confrontatie oefeningen vond ik vaak eng, ik voelde me erg kwetsbaar maar deze onderwerpen ontladen luchtte erg op. Ik heb wel wat terugvallen gehad, dat ik ook het idee had dat het allemaal voor niks was, maar dan waren er altijd nog dingen die we niet behandeld hadden.

Hij liet me ook zien dat de behandelde delen geen lading meer hadden, maar bloosangst is zo complex dat er nog veel onbehandelde delen boven komen. Door de behandelde onderwerpen bloos ik minder, ik denk dat het ongeveer met een derde is verminderd sinds de behandelingen. Ook al ben ik hier nog niet helemaal tevreden mee en zou ik nog minder willen blozen, mijn onzekerheid is veel minder en alleen al het idee dat ik er aan kan werken geeft rust!

Groeten mariekemorsink@hotmail.com (klik voor email)

Commentaar Ben:

Zes behandelingen is eigenlijk nog weinig, er zijn dan nog meer delen van de persoonlijkheid de versterkt kunnen worden door EFT en TAT.

PS: In een later e-mailtje schrijft ze dat ze geen sociale situaties meer uit de weg gaat.

Sleutelwoorden: bloosangst, Marieke, onzekerheid, EFT, TAT, blozen, kwetsbaar.

Marieke

Sociale fobie
2014-12-02T20:21:46+01:00

Marieke

Marieke's Bloosangst - opgelost in 6 EFT sessies
Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …