Meervoudige Fobie

Meervoudige Fobie

Meervoudige Fobie

Meervoudige fobie: autorijden, tunnels, bruggen

De heer G, 60 jaar, kwam met de vraag of hij van zijn fobie af kon komen. Hij heeft al 25 jaar een meervoudige fobie, en dhr G wist zelf het oorzakelijke startmoment waarna de fobie zich ontwikkelde. De fobie bestond uit angst voor auto rijden, angst voor bruggen, angst voor tunnels, angst voor bergen, liften en kleine ruimte’s. De fobie had een zeer ingrijpende invloed op zijn dagelijks functioneren en durfde nauwelijks meer op vakantie. De fobie is geconstateerd als meervoudige fobie door een psychiater. De heer G.heeft daarna jarenlang talloze reguliere en alternatieve therapeuten bezocht. Sommige klachten namen wat af, maar de basisangst bleef bestaan. De oorzaak van het ontstaan van de fobie, was een autorit door de bergen verergert door de bijna hysterische angst voor afgronden en ravijnen van zijn vrouw die naast hem zat. Daarnaast vertoonde zijn wagen rare kuren, waardoor de autorit zeer inspannend voor hem werd. Hij probeerde naar zijn vrouw en hun kind van drie toe sterk over te komen, maar zat ondertussen stijf van de zenuwen in de auto. Er is direct voor gekozen om de waarschijnlijke oorzaak van de fobie zelf te behandelen, in plaats van de verschillende uitingen.

Begonnen is om dmv de film techniek een stukje vlak voor het begin van het enge moment op die weg te beschrijven, en dan het begin van de beruchte rit in de Spaanse Pyreneeën. We hebben de EFT-methode gebruikt om angst om rijden in de bergen te ontladen. Het koste een paar rondjes. Toen terug naar het begin, en weer dat zelfde stuk beschreven, dit maal kwamen we een paar meter verder. Toen kwam aspect angst om de controle te verliezen en hij in de diepte kon storten naar voren.

De volgende aspecten kwamen ook nog langs: Afgronden, smalle weg, wat komt er na de bocht?,de angst van zijn vrouw, auto met kuren, stijf van de zenuwen. Het resultaat was dat de originele rit van 40 minuten compleet ontladen in 90 minuten Na het ontladen zei dhr G dat zijn hart warm aanvoelde.

Het directe effect van de EFT-behandeling was dat als de Hr. G. voordien al alleen aan bergen of hoogtes dacht, hij het spaans benauwd kreeg en nu zonder vervelende reacties hieraan kon denken en het een uitdaging ging vinden om deze confrontaties aan te gaan. Het indirect effect is veel omvattender dan alleen de vernoemde fobieën. Veel andere zaken die voorheen veel angst en spanning opriepen, b.v nee zeggen, voor zichzelf opkomen etc., hem geen of nauwelijks nog angst inboezemt.

Hr. G.

Realisatie Therapie Apeldoorn
2014-12-02T21:12:53+01:00

Hr. G.

Hr. G heeft een meervoudige fobie, voor bruggen, tunnels, hoogtevrees na een traumatische rit in de Spaanse Pyreneeën.
Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …