Peter heeft zweetangst gehad

Peter heeft zweetangst gehad

Peter heeft zweetangst gehad

Mijn naam is Peter en ik ben 37 jaar.

10 jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel en dat uitte zich in hyperventilatie. Elke dag was ik zo duizelig, dat ik amper op mijn benen kon staan. Zelf had ik het idee dat dat lag aan mijn werk. Ik werkte al jaren onder mijn niveau en ik had een baas die zijn personeel kleineerde.

Ik heb toen keuzes gemaakt en één er van was een opleiding te gaan volgen en qua werk helemaal opnieuw te beginnen. Een hele stap wanneer je een eigen woning hebt, maar ik heb het gedaan. Via de stichting Angst, Fobie- en Hyperventilatie Hulp Nederland (AFHH) kwam ik na heel veel oefenen van de hyperventilatie af. Wat was ik blij. Bijna twee jaar duizelig zijn”¦. Ik gun het niemand.

Maar”¦ ik begon aan een nieuwe baan. Na de opleiding en zonder ervaring mogelijk een beetje boven mijn niveau. Ik ging ineens van de spijkerbroeken collega’s werken met mensen in maatpakken. Qua taalgebruik ben ik een hele pief, maar in gedachten toch een heel klein mannetje. En ik kreeg voor mijn hyperventilatie iets terug: ZWEETBUIEN!

Wanneer ik iets moest doen waarbij anderen aanwezig waren ging ik zweten als een gek. Zelf de sporter met de minste conditie kon zo zweten als ik. Ook ‘s nachts werd ik wakker, badend in het zweet. Om de haverklap stond ik ‘s nacht het bed te verschonen, zo zweette ik”¦.

Het werd een sociale fobie (ik kwam nergens meer) en ik had in de gaten dat ik hulp nodig had. Van alles probeerde ik. Via de huisarts naar de eerste psycholoog. Na een tijdje ging ik aan de Seroxat. Dat heeft als bijwerking dat je ervan gaat zweten”¦. Uit mezelf ben ik daar weer mee gestopt. Het zweten werd erger en erger. Ik durfde niet meer naar de winkel, in grote ruimtes met veel mensen werd ik helemaal bang. Mijn wereld werd steeds kleiner. Het rare is dat je weet dat het irreëel is, maar de gedachten zijn zo sterk, dat je er niet van kan winnen. Ik heb ook jaren Oxazepam geslikt voor moeilijke dingen als naar de kapper gaan, functioneringsgesprekken (dan nam ik er twee ïチŠ), etc. Op die manier wist ik het redelijk verborgen te houden, want stel je eens voor dat anderen er achter komen”¦.

Ik heb Mind Tuning gedaan. Ik kwam daar heel sterk vandaan, helaas ging dat gevoel ook snel weer weg. Ik las het ene na het andere boek om oplossingen te vinden. Nog ligt mijn nachtkastje vol met dat soort boeken. De volgende psycholoog werd geraadpleegd, onder hypnose geweest”¦ Ondertussen zijn we alweer jaren van zweten verder. Gek werd ik er van. Het heeft me zo beknot in mijn ontwikkeling en plezier in het leven.

Wederom naar de huisarts en vragen om hulp. Zelfs de afspraak met de huisarts was al moeilijk om te maken”¦ De tandarts heb ik een aantal jaren niet gezien”¦ Ik had gelezen dat Citalopram wel eens het perfecte middel kon zijn. Dus werd dat voor geschreven. Helaas kreeg ik het ook daar weer warm van.

Mijn zoektocht ging verder. Toevallig hoorde ik van iemand over NLP. Daar ben ik me een beetje in gaan verdiepen. Terwijl ik daar mee bezig was las ik iets over EFT. Ik kon me niet voorstellen dat het zou helpen, maar op de één of andere manier wekte het toch mijn nieuwsgierigheid. Mijn vriendin was alweer sceptisch en dacht dat ik weer geld ging weggooien, maar ik vond het zo interessant dat ik het wilde proberen. Ik had wat YouTube filmpjes gekeken en onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet heb ik (met lood in de schoenen) een afspraak gemaakt met Ben.

Toen ik daar naar binnen ging voelde ik me redelijk op mijn gemak. Er werd mij verteld dat ik in het vervolg zelf mijn koffie mocht pakken en we begonnen na een korte kennismaking gelijk een beetje te kloppen. Voor Ben dagelijkse kost, maar voor iemand als ik in het begin wel een vreemd iets. De gêne zette ik aan de kant en ik deed gewoon Ben na. Ik wist nog dat ik dacht: Als dit gaat werken, werkt er meer!
Er werd in een snel tempo van alles weg geklopt. Het ging zo snel, dat ik me niet eens meer kan herinneren wat er allemaal benoemd werd. Na een klein uurtje zat ik, een ervaring rijker, weer in de auto. Ik voelde me erg ontspannen, maar had niet de illusie dat dit de oplossing zou zijn.

Ik kreeg “huiswerk”ン mee en klopte ‘s avonds nog een paar dingen “weg”ン. De volgende dag ging ik naar mijn werk. Ik had een vergadering en was toch niet helemaal gerust. Maar er gebeurde niets! Ik ging niet zweten! Ik kwam lachend de vergaderruimte uit. Dit kon toch niet waar zijn”¦. Een afspraak gemaakt bij de kapper, geen zweet. Naar de tandarts, geen zweet”¦..

Ik kon het niet geloven. Maakte ik me ergens druk om, ik klopte het zo weg”¦. ONVOORSTELBAAR!! Ik ben na twee weken opnieuw bij Ben geweest. De eerste keer gaf hij aan dat ik ongeveer 8 keer therapie nodig had om van mijn probleem af te komen. Dat vond ik wel billijk. Het is ook niet zomaar een probleem. Tot die tijd kon geen psych of medicijn mij er af helpen. De tweede keer begonnen we weer vrolijk te kloppen. Tevens leerde Ben mij de technieken van TAT. Dat zou nóg doeltreffender zijn. Ik vond het uiteraard prima. Aan het eind van die tweede keer zei Ben dat het bij zou blijven. De rest kon ik zelf wel! Ik begreep de technieken en ik zou mezelf helemaal “beter maken”ン

We zijn nu een paar maand verder. Nog kan ik niet geloven dat ik er vanaf ben. Ik heb nog geen zweetbui weer gehad (behalve bij het sporten). Via de mail heeft Ben mij gevraagd hoe het met me ging. Daarop heb ik aangegeven dat het wel goed met me gaat en dat de zweetbuien achterwege blijven, maar dat mijn gedachten daar nog niet mee om kunnen gaan. Daar zit toch nog een beetje angst/ongeloof. Daarop heeft Ben mij weer een aantal tips gegeven en dat heeft het zo ongeveer weer opgelost.

Het is een heel verhaal geworden. Ik hoop dat iemand hier wat aan kan hebben. Ik wil in ieder geval via deze weg Ben ontzettend bedanken!!!!
Mocht iemand vragen hebben, dan wil ik ze altijd beantwoorden. Ben heeft mijn email adres.

Peter

Peter

Sociale fobie
2014-11-13T16:20:39+01:00

Peter

Peter heeft zweetangst - en al alles geprobeerd.
Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …