SAFAA Van overleven naar leven, verlost van oorlogstrauma’s met EFT en TAT.

SAFAA Van overleven naar leven, verlost van oorlogstrauma’s met EFT en TAT.

SAFAA Van overleven naar leven, verlost van oorlogstrauma’s met EFT en TAT.

SAFAA: Van overleven naar leven, verlost van oorlogstrauma’s met EFT en TAT

Inleiding

Dit verhaal gaat over Safaa, die is opgegroeid in Irak en is getraumatiseerd door oorlogservaringen. In 1998 is hij als politiek vluchteling naar Nederland gekomen. In 2012 heeft Safaa zich via de bedrijfsarts bij mij (Ben Meijer) aangemeld voor de behandeling van migraine.

Levensverhaal

Safaa is geboren en opgegroeid in Amara, vlakbij Basra in de buurt van de grens met Iran. De regering van Irak duldt geen andere politieke partijen, valt tegenstanders aan en vermoordt ze. Gedurende zijn basisschooltijd worden veel van zijn klasgenoten door het regime het land uitgezet naar Iran. Dit is voor Safaa heel traumatisch. Op dertienjarige leeftijd worden twee klasgenoten tijdens een studiemiddag buiten door het regime meegenomen. Één van de jongens komt na drie jaar gevangenis vrij, de ander wordt er vermoord. Safaa heeft grote angst zelf ook opgepakt te worden. In die periode zijn er meerdere traumatische gebeurtenissen in het leven van Safaa:
 • In februari 1980 wordt de lievelingsoom van Safaa opgepakt door het regime omdat hij lid is van een andere politieke partij. Zijn hele huis wordt doorzocht. Zijn oom wordt op 20 juni 1980 vermoord, Safaa is dan 14. Dit is kort voor het uitbreken van de Iran-Irakoorlog op 4 september. Vanaf die tijd is het “normaal” om tijdens het studeren vliegtuigen en raketten te horen die overkomen. Regelmatig slaan bommen in. Diverse vrienden, klasgenoten en bekenden verdwijnen. De eerste lichamen van gesneuvelden komen thuis. Er komen honderden en soms duizenden krijgsgevangenen door Amra heen. Ze verkeren vaak in een slechte toestand met veel bloed, open wonden en zijn slecht verzorgd. Dit alles laat diepe sporen na bij Safaa.
 • Vanaf 1985 studeert Safaa vergelijkende literatuurwetenschappen aan de universiteit in Bagdad. Tijdens zijn eerste drie studiejaren wordt het studiehuis twee keer en de universiteit zelf één keer geraakt door een raket. Safaa helpt mee bewusteloze studenten de ruïne uit te dragen, terwijl hij bang is voor de volgende raket. Een collega-student komt hierbij om.
 • Tijdens het studieverlof moeten alle studenten gevechtstraining volgen in het legerkamp in de velden buiten Wassid. Naast het kamp is een rivier, waarin de studenten vaker zwemmen. Een vriend die niet (goed) kan zwemmen verdrinkt. Safaa haalt hem blauw uit het water.
 • Een collega-student, tevens vriend, overlijdt tijdens een auto-ongeluk in het oorlogsgebied, onderweg naar zijn broer die in het leger zit in Basra.
 • Safaa trekt veel op met Mahmoed (een medestudent) en zijn broer Ammir. Ammir vertrekt naar de oorlog. Op een heel warme dag, tijdens een middagslaap i.v.m. de warmte, wordt Safaa wakker gemaakt met de mededeling dat Amir dood is. In Irak is het de gewoonte om overledenen direct of dezelfde dag te begraven. Safaa helpt mee om het lichaam van Ammir te wassen. In zijn rug is een gat van 6 centimeter, waar een stukje raket naar binnen is gedrongen. Aan de voorkant is een groot gapend gat bij zijn hart en ribben: de helft van de borstkas ligt open.
 • In augustus 1988 eindigt de oorlog met Iran. Het leven wordt weer “normaal”. Maar de situatie is niet veilig. Tijdens de oorlog is de aandacht van het regime verdeeld tussen oorlog en het volk. Nu richt het regime de aandacht weer voor 100% op het volk: iedere jongere die studeert en nadenkt wordt gezien als verdacht. Safaa bedenkt dat hij na zijn studie uit Irak wil vluchten.
 • In augustus 1990 breekt de (tweede) Golfoorlog met Amerika uit. De grenzen gaan dicht, iedereen moet soldaat worden. Op de eerste ochtend van de oorlog wordt de telefooncentrale vernietigt. Een goede leraar van de middelbare school van Safaa staat te wachten bij de bushalte tegenover de telefooncentrale. Hij wordt geraakt door een scherf en is op slag dood. Een heel groot verlies met veel verdriet.
 • Gebouwen schudden en trillen door overvliegende vliegtuigen en raketten en mensen vluchten. Elke nacht zijn er vliegtuigen en raketten, elke nacht is een drama. Veel oudere mensen en kinderen sterven door het geluid en van angst. De angst die bij Safaa wordt opgeroepen door de vliegtuigen is zo groot, dat zijn lichaam oncontroleerbaar trilt. Hij kan zijn lichaam niet tot rust brengen.
 • In die tijd wordt ook de neef van Safaa vermoord in de bergen in het noorden van Irak. Ook dit veroorzaakt grote angst bij Safaa omdat hij samen met zijn neef een aantal - door het regime verboden - boeken van Gabriel Garcia Marquez gelezen heeft.
 • Na de oorlog (febr. 1991) breekt er een opstand uit tegen het regime van Saddam Hussein. Ook Safaa slaat op de vlucht. Bij de oevers van de rivier de Tigris overleeft hij een aanval waarbij de kogels uit een mitrailleur vlak achter hem in het water plonzen.
 • Na de opstand keert Safaa terug naar de stad en hoort dat zijn broer is vermist. Safaa gaat op zoek naar en ziet veel opgezwollen en stinkende lijken op straat. Velen ervan zijn bekenden. Zo ook Hushaam met wie hij samen studeerde. Hushaam was lid van de rebellen. De broer van Safaa blijkt gevlucht naar Bagdad. Op een avond, vlak voordat de avondklok ingaat, ziet Safaa hoe een grote hond het hoofd van een gezwollen lijk opvreet.
 • In oktober 1993 wordt Safaa opgepakt, ondervraagd en twee weken opgesloten. Samen met 60 mensen zit hij in één ruimte, er is geen plaats om te slapen, hij krijgt geen eten. Op de wc moet je binnen 10 tellen klaar zijn. Safaa wordt geslagen met stokken en kabels, in zijn maag gestompt, gemarteld met stroom aan zijn ringvingers voor informatie en om hem een bekentenis af te laten leggen. Op een nacht komt er een agent, hij laat de lamp aan en begint iedereen te slaan. Hij heeft een sigaret in zijn mond. Als de groep hem vraagt wat hij wil, antwoordt hij “een vuurtje”. Maar vuur mag er niet zijn, het is een excuus om te slaan. De mensen zeggen geen woord en als ze geslagen worden slaken ze geen kreet uit angst schuldig bevonden te worden. Je wordt dan naar de Geheime Dienst in Bagdad gestuurd, waar je door een machine in stukken wordt gesneden en in de Tigris wordt gegooid.
  Safaas ouders betalen een dikke generaal een grote som smeergeld. Safaa rent naar huis, hij kan niet geloven dat hij vrij is.
 • Op 6 mei vlucht Safaa naar Jordanië waar hij een nieuw leven begint, moeilijk maar redelijk veilig. Twee jaar later gaat Safaa naar Syrië om verder te studeren. In Syrië wordt hij als vluchteling geregistreerd. De mensen in Syrië zijn vriendelijk, maar er heerst grote armoede. Hij wordt journalist bij een krant en wordt lid van een partij tegen Saddam. Nadat de Geheime Dienst van Saddam Syrië binnendringt om de tegenstanders van het regime op te pakken en te vermoorden is ook Syrië niet veilig meer. Na 20 maanden komt hij als politiek vluchteling in Nederland (1998).
In Nederland is het wennen, maar veilig. Ook hier heeft Safaa een opleiding gedaan. Af en toe heeft hij flashbacks. In augustus 2010 overlijdt zijn vader en 6 maanden later ook zijn moeder. Dit is teveel voor Safaa. Vier dagen na haar overlijden komt hij weer terug in Nederland. Gebeurtenissen van vroeger komen omhoog, allerlei beelden uit het verleden, gevoelens, depressie, slapeloosheid, stress, migraine, afwezigheid, concentratiegebrek, misselijkheid.

Behandelingen

 • EMDR Op aanraden van zijn arts ondergaat Safaa in de periode van augustus 2011 tot februari 2012 een aantal EMDR-behandelingen. Safaa ervaart de behandeling als heel langzaam: voor elk trauma is er een voorbereidingstijd van 3 weken. Volgens Safaa is er geen balans tussen wat er in het hoofd rondspookt en de behandeling. Telkens staan trauma’s in de wacht.
 • EFT en TAT Een collega op het werk raadt Safaa EFT aan. Via de bedrijfsarts komt Safaa vervolgens terecht bij Ben Meijer.
  Te behandelen klacht: migraine met enig verzuim.Tijdens de eerste behandeling blijkt dat er sprake is van spanning en overbelasting door herbeleving van herinneringen. Gebeurtenissen van het verleden spelen een rol in zijn reactie op gebeurtenissen op het werk. Kleine misverstanden in het dagelijks leven roepen gevoelens en beelden op van vroeger, waardoor Safaa moe is en zich slecht kan concentreren op zijn dagelijkse werk.

Verloop van de behandeling met EFT en TAT

 • We zijn begonnen met vroege trauma’s. In één sessie worden 5 of 6 trauma’s opgelost met EFT en met TAT heeft Safaa allerlei angsten, pijn en vreemde gedachten uit zijn ziel getrokken.
 • Na drie sessies zijn we via triggers gaan behandelen en via de relatie tussen huidige klachten en vroeger.
 • In een later stadium hebben we via details van de afgelopen week/weken verdere emoties opgeschoond.
 • Als laatste hebben we de spanningen in het lichaam behandeld: de tong, maag, hart en spieren. Ook de migraine is apart behandeld.
 • Tijdens de behandeling is een lievelingsoom van Safaa overleden (56 jaar, tijdens kindertijd veel contact). Behandeld met EFT, waardoor het verwerken heel snel ging.

Resultaat

 • Gedurende 6 weken hebben er 8 sessies plaatsgevonden. Na elke behandeling was er verbetering.
 • Door de verschillende trauma’s te behandelen is het hoofd leeggemaakt.
 • Hoewel alle herinneringen er nog zijn als plaatjes, zijn alle emoties en lichamelijke reacties uitgedoofd. Dit geeft veel vrijheid, o.a. bij het autorijden. De verwachting dat er iets ergs gebeurt (bommen, raketten etc.) met alle emoties, is er niet meer.
 • Vergeving is tijdens de behandeling een heel belangrijk deel onderdeel gebleken en is breed toegepast in allerlei situaties. In plaats van boos te worden op iemand, denkt Safaa nu na over de argumenten en omstandigheden van de andere partij. Vroeger bleef hij hangen in boosheid, nu niet meer.

Tot slot

Safaa heeft de behandeling met EFT en TAT als heel warm ervaren. Hij zegt verder: Mijn ziel is vrij, mijn hoofd is los van de pijn en duizeligheid. Mijn mond smaakt weer normaal (lekker), ik was altijd misselijk. En ik kan weer goed en normaal werken.

Vandaag is Safaa bij me geweest. Hij gaat als vrijwilliger bij het Rode Kruis werken met mensen die rampen hebben meegemaakt. Safaa is ervaringsdeskundige en kan zich daardoor als geen ander inleven in wat een ramp voor iemand betekent. Hij gaat zijn ervaringen positief gebruiken.

Je kan in contact komen met Safaa via Ben.

Safaa

Trauma
2014-11-13T16:33:41+01:00

Safaa

Safaa komt uit Irak, hij heeft oorlogen van dichtbij meegemaakt- PTSS, migraine. De oorlog is nu uit Safaa.
Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Dank je voor het downloaden van het GRATIS zelfhulpboekje

Om het GRATIS zelfhulpboekje te downloaden Klik hier met de rechter muisknop, klik op “opslaan als” en download …